29 Kasım 2007 Perşembe

Papaz Balığı [Chromis Chromis]





























Papaz balıkları sıcak ve ılıman bölgelerde 40 metre derinliğe kadar olan yerlerde yaşayan siyah renkli, sevimli ve şirin balıklardır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz sahil şeridinde bol miktarda bulunurlar. Maksimum 15-18 cm gibi mütevazı boylara ulaşabilirler. Kıyıda yüzerken sürekli rast geldiğimiz papaz balıkları genelde bu uzunluklara bile uzaktır.

Bazen oldukça kalabalık gruplar oluşturabilirler. Yalnız sürü formuna girmezler. Zemine bağlı kalmadıkları için dalış esnasında seyir zevki verirler.





Yüzerken kuyruklarını itme gücü sağlama amaçlı kullanmazlar, bazı diğer balıklar gibi yan yüzgeçllerini kullanmayı severler. Dietlerini plankton ve balık larvaları oluşturur. Havaların ısınmasıyla üreme dönemine girerler. Yumurtalarını çok iyi saklarlar. Gözlemlerime göre bazı papaz balıkları yuvalarından ayrılıp diğer papaz balıkları gibi ortalıkta dolaşma konusunda oldukça isteksizdi. Hatta bazılarının çok yakın mesafelere yaklaşmama ve balığın korkmasına rağmen bulunduğu yuvadan ayrılmak istemediklerini farkettim. Bunun yumurtalarını bırakmak istemeyen anne adayları olabileceği ihtimali üzerinde durdum. Ama yumurtaları görmeyi başaramadım. Chromis chromis yavruları ise görülmeye değer balıklar. Fosforlu mavi renkleriyle oldukça albenili oluyorlar. Korunabilmek için yavrular kayalık bölgelerden uzaklaşmıyorlar. Canlı renkleri o küçücük boylarına rağmen farkedilebilmelerini sağlıyor.





Özellikle Ege ve Akdeniz sahillerimizin bu balığın doğal populasyonunu koruması ve arttırması için çok uygun nitelikte olduğunu düşünüyorum. Etinin lezzetsiz olması Chromis chromisler için belki de en büyük avantaj. İnşAllah kıyılarımızda her zaman var olacaklar.









Hiç yorum yok: